Nov 1 • Varga Dani

Mibe fektessek?

Mibe fektessem hát a pénzem? Állampapírba? Részvényekbe? Aranyba? Ingatlanba?
Amint van egy kis megtakarításod, azonnal fölmerül a kérdés, hogy mibe fektessem a pénzem. A bankba biztos nem viszem, hiszen alig kapok rá valami kamatot és az évek során csak veszít az értékéből.

Mibe fektessem hát a pénzem? Állampapírba? Részvényekbe? Aranyba? Ingatlanba?

Megnézzük egyesével az összes eszközosztályt, majd utána megvizsgáljuk Neked melyik lenne a legideálisabb.

Bármilyen befektetés két csoportba osztható: Cash Flow alapú befektetés, és az értéknövekedés alapú. (Sajnos erre nincs megfelelő magyar szó, az angol megfelelője a Capital Gain = Tőkenyereség) A kettő közötti különbség egyszerűen leírható: A Cash Flow, azaz készpénzáramlás alapú annyit jelent, hogy valamilyen rendszerességgel pénzt tesz a zsebedbe a befektetés.

Például havonta/negyedévente/évente kapsz valamekkora hozamot és azt készpénzben. Klasszikus példája a lakáskiadás. Van egy befektetésed, és az albérlő minden hónapban fizet Neked valamekkora összegű készpénzt. Ez egy Cash Flow alapú befektetés.

Az értéknövekedés alapú (Capital Gain), amikor nincs egy rendszeres bevételed, hanem csak a lejáratkor vagy eladáskor tudod realizálni a hasznot. Erre jó példa egy telek befektetés. Megvásárolod 5 millió forintért, majd 5 év múlva értékesíted 10 millió forintért.

Természetesen a kettő kombinációja is létezik, amikor rendszeres bevételhez jutsz és közben a befektetésed értéke is növekszik. Ezeket mindegyik eszközosztálynál meg fogjuk nézni, hogy melyik befektetés melyik kategóriába tartozik. Érdemes eldöntened a befektetés kiválasztása előtt, hogy Neked melyik típus felelne meg a legjobban.

Mibe érdemes befektetni?

Bankbetét

Mi is ez?

Más néven lekötött betét. Lehetőséged van a bankodban lekötni a pénzedet bizonyos időre. Megvizsgáltam a legnagyobb bankok ajánlatait, és azt láthatjuk, hogy jellemzően egy éves lekötés esetén 0,01%-0,5% kamatot kapsz a lekötött pénzedre. Vannak kisebb pénzintézetek, fintech cégek, ahol pár százalékos hozamot is kaphatsz forintban, de ebből nem sok létezik, és a legnagyobbak továbbra is kitartanak az alacsony lekötött betéti kamat mellett. 

Természetesen különbség lesz a között, ha csak 3 hónapra szeretnéd lekötni a pénzedet, vagy 3 évre. Általában a hosszabb lekötések után jobb kamatot kapsz a bankoktól. 

Biztonság:

A lekötött betétek az egyik legbiztonságosabb formája a befektetésnek. Lehet forint vagy deviza megtakarítást is elhelyezni a bankokban. A lekötött pénzt az Országos Betétbiztosító Alap (OBA) biztosítja 100 ezer euróig magyar pénzintézeteknél. Szinte standard módon ez a határ a legtöbb európai országban is pl. az Egyesült Királyságban az FSCS (Financial Services Compensation Scheme) felelős ezért, ott is £85 000 (100 ezer euro) a határ.

Futamidő:

Jellemzően 1-12 hónapos futamidőkből választhatunk, illetve éven túl 3-5 éves lekötések közül.

Lehetséges hozam:

Forint lekötések esetén a nagybankoknál csak minimális kamatokkal számolhatunk, általában évente ez nem haladja meg a 0,1%-ot. Még egy lehetőséget érdemes figyelembe venned, a deviza alapú lekötést. A megtakarításodat dollárban vagy euroban helyezed el egy lekötött betéti számlán. Nagy hozamot itt se várj el, kb. 0,1-0,3%-os éves kamatra számíthatsz. Szerencsés esetben 1-2%-os kaamtot tudsz elérni. 
TUTI TIPP: Ha mégis jobb ajánlatokat szeretnél kapni érdemes lehet a kisebb bankoknál körbenézned (Gránit Bank, MagNet Bank). Ők sem adnak túl nagy kamatokat, de már a 4-5% is több, mint a nagybankok ajánlatai.

Adózás:

Kamatadót kell fizetnünk a lekötött betétek után kifizetett kamatokra, ez jelenleg 15%. Illetve lekötött betét esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára szocho-t is kell fizetnünk. 

Előnyök:

Biztonságos

Ideális gyűjtögetésre, megtakarításra, kisebb vésztartalék tárolására

Hátrányok:

Alig van hozama

Ha a futamidő előtt megszakítod a lekötést, ráfizetés lehet belőle

Állampapír

Mi is ez?

Ez gyakorlatilag egy hitel, amit Te nyújtasz az államnak ez legyen bármilyen ország. Ők kibocsájtanak különböző állampapírokat, amiket Te megvásárolhatsz, ők pedig vállalják, hogy a betett pénzedet, plusz kamatot egy bizonyos idő után visszafizetik Neked.

Biztonság:

A bankbetét után az egyik legbiztonságosabb befektetési forma. Egy esemény lehetséges, amikor elveszíted a befektetésed, ha az állam csődbe megy és így nem tudja kifizetni a hitelezőit, azaz téged. 

E miatt azért nem kell álmatlanul forgolódnod, mert ha egy európai állammal komolyabb baj történne, az Európai Unió ki tudja segíteni az országot és meg tudja akadályozni az államcsődöt. (Mint ahogy ez történt Görögország és Ciprus esetén is pár évvel ezelőtt.)

Venezuela vagy Argentína esetén már más a helyzet...de velószínűsítem, hogy nem ilyen állampapírokban gondolkozol, hanem első sorban magyar állampapírban.

Futamidő:

Ha a mgyar állampapírokat vizsgáljuk, akkor már 3 hónapos lekötési lehetőséged is van, az úgynevezett Diszkont Kincstárjegy esetén. Azért jellemzően az éven túli állampapír befektetés a jellemzőbb. Általában 1-20 éves időtávban tudsz gondolkozni, a legkelendőbb mostanában az 1-3-5-7 éves konstrukciók.

Jó megoldás lehet kisgyermek esetén a Babakötvény is, amely egy speciális befektetési forma gyermekek számára.

Lehetséges hozam:

3 féle kamatozási típust különböztethetünk meg.

Fix kamatozás. Ilyen az 1 éves magyar állampapír. 2022-23-ban 7%-os kamatot kaphattál egy év után a befektetésedre, míg 2024 első ferlében ez 6,5% volt. 2021-ben ez alig volt több, mint 2%. Ahogy az infláció növekszik, úgy kénytelen jobb kamatokat adni a Magyar Állam, különben nem vennék meg a 2%-os papírokat. Ugyanez igaz egy csökkenő kamatkörnyezetre. Ha a banki kamatok még a kisebb szolgáltatóknál is 1% alattiak, akkor az állampapír hozamok is kisebbek lesznek.

Változó kamatozás. Ilyenek az  inflációkövető állampapírok, vagy ilyen volt a klasszikus „szuper állampapír” (ami már rég nem is olyan szuper, mint egy jó pár éve). Ott sávosan emelkedett a kamatozás, de az 5 éves futamidőre átlagosan 4,95% kamatot fizetnek a befektetésedre. 

Ennek a változó kamatozásnak egy alcsoportja az előbb említett inflációhoz kötött kamatozás. Ilyen a Prémium Magyar Állampapír. Megnézik mekkora volt az infláció és ahhoz adnak 0,25-1,25%-ot és az lesz az éves hozam. Ha például az infláció tavaly 10% volt, akkor a kamatod 10+0,25/1,25%=10,25/11,25% lesz.

Zero coupon bonds - azaz, csak árfolyamnyereséged lesz, ilyen a diszkont kincstárjegy. Nem fizet kamatot, de cserébe a 100 forintos kincstárjegyet meg tudod vásárolni pl. 98 forintért, amiért lejáratkor 100 forintot fizet ki neked az államkincstár.
TUTI TIPP: Ne bankokon keresztül vásárolj állampapírt, mert a bankok ráteszik a saját hasznukat. Van lehetőséged közvetlenül az Államkincstártól is vásárolni, ami díjmentes.

Adózás:

A 2019. június 1-jét követően vásárolt állampapírok kamatadó-mentesek.

Előnyök:

Biztonságos és adómentes.

1-3 éves időtávra ideális

Hátrányok:

Nem lesz infláció fölötti hozamod (még az inflációkövető állampapírral sem). 

Csak a fordulónapokon vagy lejáratkor férsz hozzá az összeghez, amennyiben a magyar állam nem vásárolja tőled vissza. 

Részvények

Mi is ez?

Amikor részvényt vásárolsz, akkor valójában egy vállalatban leszel tulajdonos. Ha jól megy a vállalatnak és emelkedik a részvényárfolyam hozamot tudsz realizálni, ha rosszul megy nekik és esik a részvények árfolyama, veszteséged keletkezik.

Biztonság:

A részvény befektetést lehet konzervatívan csinálni, minimális kockázattal és lehet extrém nagy kockázatot is vállalni. Azért gondolják sokan veszélyesnek a részvényeket, mert nem tudják hogyan lehet szabályozni a kockázatot.

Példa: ha egy 100 éve létező cégben vásárolsz részvényt, sokkal kisebb lesz a kockázatod, mintha egy éppen most a tőzsdére került cégben vásárolsz részesedést.

A befektetett tőkédet pedig a Befektető-védelmi Alap garantálja 20 000 Euro értékig.

Vigyázat! Ez nem összekeverendő azzal, hogy egy részvény árfolyamán veszteséget realizálsz! Ez annyit jelent, hogy ha a brókercég, akiknél a részvényt vásároltad csődbe mennek, ekkora összegig a Befektető-védelmi Alap kárpótol.

Futamidő:

Ez abszolút a Te döntésed. Vásárolhatsz részvényt akár 5 percre is, vagy akár 100 évre is. Mivel nincs futamidő kötöttséged, ezért érdemes megismerned a lehetőségeidet. Az általánosságban elmondható, hogy minél rövidebb időtávban gondolkozol a kockázatod olyan mértékben növekszik.
TUTI TIPP: Mielőtt részvényekbe fektetsz ismerd meg őket és nézz utána hogyan is működik pontosan, illetve, hogy milyen szolgáltatón keresztül tudsz kedvezően részvényeket venni.
Gondolj csak bele. Azt senki nem tudja megmondani, hogy egy adott részvény ára a következő 10 percben merre fog mozogni, azt viszont már nagy biztonsággal, hogy 10-15 év múlva hol fog állni.

Itt egy 12 éves időtávot látsz az 500 legnagyobb amerikai cég összesítéséből:

Lehetséges hozam:

Részvények esetén ez is Tőled függ. Milyen stratégiát alkalmazol, milyen időtávban vizsgálod.

Alapvetően két lehetőséged van. Az egyik, hogy hosszútávon fektetsz be és a célod a szép lassú emelkedés kihasználása, miközben begyűjtöd a cégek által fizetett osztalékot. Ezzel a típussal évente olyan 3-5%-os Cash Flow alapú hozamot érhetsz el, míg az árfolyamnyereségből szintén kb. 3-5%-ot. Ez lesz a Cash Flow típusú befektetési megközelítés. 

Erre már van egy évtizedek óta kidolgozott és működő stratégia, amit a Részvénykiválasztás a gyakorlatban útmutatóban írtam le.

Ennek a "párja", amikor csak az árfolyamnyereségen van a hangsúly. Itt még szintén több éves isőtávról beszélünk, viszont ellentétben a cash flow típussal, itt a cél, hogy olyan részvényeket vásárolj, melyek 4-5 év múlva a többszörösét fogják érni mostani értéküknek. 

A másik lehetőség, hogy rövidebb távon, akár pár napos időtávban, akár pár hetes időtávban az árfolyamok változásából próbálsz nyereséget realizálni. Itt is a hozamot mértéke a kockázatvállalásodtól függ. Meg lehet duplázni a befektetett tőkédet egy hét alatt, viszont akkor készülj föl arra, hogy el is veszítheted az egészet.

Adózás:

Csak erről a részről lehetne egy komplett előadást tartani (ezt Magyar Csaba adószakértő meg is tette a II. Érthető Pénz Konferencián, melynek a felvételét az Érthető Pénz Akadémiában találod.) Itt már több mindent kell figyelembe venni, de tömören, amivel most tudsz kalkulálni ha magyar adóalany van: az osztalékadó 15% és a nyereségadó is 15%.

Előnyök:

Likvid, bármikor kivehető a befektetés

Bárhová „magaddal vihető”, hiszen digitálisan vannak a részvényeid és bárhonnan tudsz vásárolni, ha van internet hozzáférésed.

Hátrányok:

Amíg nem ismered és nem tanulod meg óriási kockázatot vállalsz

Oda kell figyelned, hogy megbízhat brókercéget válassz. (Erről egyébként sok információt találsz az Érthető Pénz Youtube csatornáján, készült is erről egy dedikált videó, hogy milyen csapdába ne sétálj bele: Így VERNEK ÁT a kamu brókercégek, ha nem vagy résen!)

Nemesfém

Mi is ez?

Gondolom már kitaláltad, hogy itt az aranyról és az ezüstről fogunk beszélni. Aranyból és ezüstből is van lehetőséged fizikai formában megvásárolni őket, illetve dematerializált (nem fizikai) formában is befektetni.

Biztonság:

Mivel mindkét nemesfém évezredek óta értéket képvisel, így attól nem kell félned hogy ne fogadnák el, mint fizetőeszközt a világ összes országában. Az is egy biztonságot jelent, hogy mindkét fémnek van egy kitermelési ára, ami alá nem mehet tartósan az árfolyam, hiszen akkor senki sem bányászná ki.

Az arany ráadásul könnyen szállítható, hiszen egy kilogrammnyi arany (ami elfér a zsebedben) ára 24-25 millió forint.(Igen jól olvastad, tényleg ennyi:) Egy kilogrammnyi ezüst ára pedig kb. 310 000 forint.

A biztonság kérdésénél inkább azt a kérdést érdemes föltenned, ha fizikai vásárlásban gondolkozol, tudod-e megfelelő helyen tárolni. Ha nem, akkor jöhetnek szóba a bérelhető széfek, vagy a nem fizikai arany/ezüst vásárlás.

Futamidő:

Jellemzően aranyat és ezüstöt az ember nem egy hétre vásárol. Ez egy hosszabb távú befektetés, akár évekről is beszélhetünk. Mivel az arany ára nem mozog naponta több ezer dollárt, így beletelhet évekbe is, mire hozamot tudunk realizálni.

Lehetséges hozam:

Más a fizikai és más a nem fizikai nemesfémek hozama. Minden esetben van egy világpiaci ár, amelyhez igazodnak a kereskedők. Ha fizikai aranyat vásárolunk, általában kicsit a világpiaci ár fölött tudjuk megvenni, ha pedig visszaváltjuk (eladjuk) akkor a világpiaci ár alatt fogjuk tudni eladni, hiszen a kereskedők hasznát ilyen formában fizetjük meg.

Hogyan alakult az arany ára az elmúlt 10 évben? Láthatod, hogy volt egy ár, ami alá nem nagyon ment, viszont volt 1200 dollár és 2200 dollár is. Jellemzően fölfelé tendál történelmi távlatokban az aranyár.

Adózás:

A fizikai befektetési arany vásárlás ÁFA mentes a legtöbb európai országban, (köztük Magyarországon is és a Brexitelt Egyesült Királyságban is), míg a befektetési ezüst után kell ÁFA-t fizetni. Egyik nemesfémen sincs nyereségadó, így bátran realizálhatod az évek alatt a profitot.

Előnyök:

Biztonságos, mindenhol elfogadott fizetőeszköz

Nem mozog túl gyorsan az ára

Nincs ÁFA és nyereségadó (arany esetén)

Hátrányok:

Csak az eladáskor tudod realizálni a hasznot

Problémás a tárolása

Ingatlan

Mi is ez?

Szerintem ezt senkinek sem kell nagyon bemutatnom:)

Biztonság:

Az ingatlan az egyik legbiztonságosabb befektetési forma hosszútávon. Jellemzően 10-15 éves időtávban emelkednek az ingatlanárak. És elveszíteni sem nagyon tudod, hiszen ott áll az épület. Ha pedig lerombolják, általában van rá biztosítás. Egy kockázat merülhet föl, az államosítás. Erre azért már volt példa a történelem során, mégis én úgy gondolom, ameddig Magyarország az EU tagja ilyen kockázattal nem nagyon kell számolni.

Futamidő:

Egy ingatlant az ember nem egy hónapra vásárol. Már csak azért sem, mert maga az adásvételi folyamat is eltarthat több hétig. Általában itthon 10-15 évente cserélik le az emberek az ingatlanjaikat. Ez a szám a városokban kisebb, a kis településeken nagyobb.

Lehetséges hozam:

Ha a kiadásból származó Cash Flow alapú bevételt nézzük, az most százalékos értelemben alacsonyabb, mint a koronavírust megelőző időszakban, de persze ez folyamatosan és dinamikusan változik. Az albérleti árak a 2021-22-es csökkenés után 2023-24-ben indultak el fölfelé, így évente kb. 3-6%-os hozamot lehet elérni.

Ezenfelül az évek alatt bekövetkező ingatlanár emelkedés éves szintre lebontva szintén 4-8%. Ezt persze csak az eladásnál tudjuk realizálni.

Adózás:

Itt is több szabályozást kell figyelembe venni a pontos számoláshoz, de tömören a kiadás után egy 15%-os SZJA-t kell megfizetni.

Eladás esetén szintén 15%-os SZJA fizetendő, amennyiben kevesebb, mint 5 évvel a vásárlás után adjuk el.

Előnyök:

Biztonságos, nem „elrabolható”

Hosszútávon „biztos” nyereség

Hátrányok:

Nem likvid, időbe kerül, míg el tudjuk adni

Az ingatlan körüli környezet változása az árra is nagy hatást gyakorolhat

Mibe fektessek 2024-ben vagy 2025-ben?

A 2022-es évben egy elég komoly tőzsdei visszaesést láthattunk. Az elemzők 2023-ban az elemzők a tőzsdék emelkedésére számítottak, ami meg is történt (én is írtam erről egy cikket a portfolio.hu-ra), az ingatlanárak a belső kerületekben a világ nagyvárosaiban csökkentek és ez a csökkenés még kitartott, az ezüst áránál növekedést prognosztizáltak, az arany árában kis felértékelődésre számítottak. 2024-ben is érkeztek prognózisok és 2025-re is. Az az egy biztos, hogy ez egy dinamikusan változó környezet. A bankbetét és az állampapírok hozama valószínűleg csökkenni fog 2024-25-26-ban a csökkenő kamatkörnyezet miatt, és még így sem fogják tudni kompenzálni az inflációt.

Mit vegyél figyelembe a választáskor?

Az egyik legfontosabb kérdés, amit vegyél figyelembe, hogy melyik eszközosztály esetén mekkora tudással rendelkezel. Egy bankbetét vagy állampapír megvásárlásához nem szükséges nagy tudás, míg részvény vásárláshoz vagy ingatlan befektetéshez annál inkább.

Vedd figyelembe az időtávot is, hogy mennyi időre szeretnél befektetni. Érdemes megnézned az inflációt is, hiszen ez „megeheti” a hozamodat az évek során.

Mibe fektessem a pénzem?

Hadd adjak a végére egy-két jó kérdést, amit ha megválaszolsz közelebb jutsz a megoldáshoz:

Mennyi pénzről van szó? Egy összegű vagy egy havi szintű megtakarítás?

Mi a célod a befektetéssel? Nyugdíj, vésztartalék, családi kassza bővítése, ingatlanra gyűjtés stb.?

Mekkora időtávban gondolkozol?

Mennyire biztonságos keretek között szeretnéd megvalósítani?

Végezetül pedig: Mennyire ismered azt a befektetési formát, amit választani szeretnél?

Ezekre a kérdésekre gyűjtsd össze a válaszaidat és máris közelebb kerülsz a megoldáshoz.

Egyébként pont erről szólt az előadásom a II. Értehtő Pénz Konferencián. (Az előadás felvétele az Érthető Pénz Akadémián belül megtekinthető)

Fontos, hogy nem képviselek egyetlen brókercéget/biztosítási alkusz céget vagy bankot. Nem közvetítek terméket, és nem adok pénzügyi tanácsot. Mivel senkitől sem kapok jutalékot, így nem akarok eladni Neked semmit, hanem valóban a megoldásra tudunk fókuszálni és azt az utat kiválasztani, amiből a legtöbbet tudsz profitálni.

Összefoglalás

A bankbetét előnye, hogy biztonságos, hátránya, hogy alig kapsz kamatot, így hosszútávon biztosan veszít a pénzed az értékéből.

Az állampapír fő előnye, hogy biztonságos és egészen tűrhető hozamokat produkál. Hosszútávon viszont általában infláció alatti kamatokat kapsz, így több éves távlatban megfontolandó, hogy ezt érdemes-e választani.

A részvények fő előnye, hogy nagyon könnyen hozzáférhető és Te határozod meg a kockázatvállalásodat. Hátránya viszont, hogy tudás nélkül és tőzsdei ismeretek hiányában nagyon kockázatos tud lenni.

A nemesfém befektetések fő előnye, hogy a világon mindenhol értéket képvisel és értékálló, stabil az évek során is. Hátránya, hogy tárolása problémás lehet pont a nagy értéke miatt.

Az ingatlan befektetés előnye, hogy stabil és állandóan értéket képvisel. Hátránya, hogy illikvid, vagyis eladása és pénzzé tétele időbe telhet.
Ha pedig szeretnél értesülni a legfrissebb tartalmakról, cikkekről, elemzésekről és videókról, akkor érdemes feliratkoznod az Érthető Pénz Youtube csatornájára.

Te most mibe fektetnél 10 millió forintot? 

Megtakarításról, befektetésről, tőzsdéről érthetően

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

0% spam, 100% pénzügyi tudás