Oct 21 • Varga Dani

Befektetési lehetőségek, avagy mibe érdemes befektetned?

Manapság nagyon nehéz nem szakemberként jó befektetést találni. Ennek nem az az oka, hogy olyan kevés lehetőség lenne, éppen ellenkezőleg! Lassan eldobunk egy követ és befektetési lehetőséget találunk. Kicsit olyan helyzetben vagyunk, mint a hírek területén. Információ túltengés van és nehéz eldönteni melyik a legmegfelelőbb nekünk.

Magyarországon sajnos bárki nevezheti magát szakértőnek 2-3 hónapnyi munka után vagy egy tanfolyam elvégzését követően. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyél a lehetőségeiddel. Ezeket a befektetési lehetőségeket fogjuk most megvizsgálni a befektetett összeg, vagyis az alapján, hogy mekkora megtakarítással rendelkezel és ahhoz melyek a legjobb befektetési lehetőségek. 

Fontos, hogy itt a befektetési lehetőségek között arról az összegről beszélünk, ami nem fog kelleni neked a következő havi megélhetésre, tehát megtakarításoknak keresünk helyet.

Kezdjük azzal, hogy mekkora az az összeg, amit be szeretnél fektetni és ez alapján vizsgáljuk meg a lehetőségeidet. Természetesen, amiket megnézünk kisebb összegeknél, azt a nagyobbaknál nem említjük meg ismét, hiszen azok a befektetési lehetőségek ugyanúgy működőképesek nagyobb összegnél is. A cikk végén pedig találsz egy összefoglaló táblázatot is, ahol összesítjük a különböző megoldásokat.

1 000 Ft - 10 000 Ft

1.  Ebben a kategóriában még nem lesz sok lehetőséged, viszont ennyi pénzzel is lehet már mit kezdeni! Ekkora összegnél még befektetési szolgáltatók és brókercégek nem fognak veled szóba állni, így saját magadnak kell megtalálnod a lehetőségeket.

Nagyjából két úton tudsz elindulni. Az egyik a hagyományosabb út, hogy lekötött betétként a folyószámlád egy elkülönített részén tartod ezt pénzt. Bár ez hozamban szinte semmit nem jelent, biztonságosnak biztonságos.
2.  És most lássuk a kevésbé biztonságos, de sokkal érdekesebb megoldást: kriptovaluta vásárlás. Mivel nem kell egy Bitcoin megvásárolnod, ami több tízezer dollár vagy egy Etherium-ot ami szintén több ezer dollár, így akár már ezer forintot is be tudsz fektetni. Sőt, olyan kriptovalutákat is találhatsz amiből már ezer forintért is több darabot tudsz venni, ezek a centes kriptovaluták. 
Tehát amikor egy darab kriptovaluta kevesebb, mint 1 dollárba kerül. Ilyen volt az elmúlt időszakban a TRON TRX, Dogecoin, Siacoin, Zilliqua stb.
Továbbá arra nagyon figyelj, hogy megbízható cégen keresztül vásárolj kriptovalutát és ne dőlj be a mindenféle csalóknak! Sajnos az elmúlt időben nagyon sokan verik át ezzel az embereket.

Akiket már használtam, ezért tudom, hogy rendben van a cég: Binance, Coinbase és Kraken. Rajtuk keresztül biztonságosan tudsz kriptovalutákat vásárolni, én is őket használom. Ha már ismersz, tudod, hogy az Érthető Pénz teljesen független, így nem kapok semmilyen jutalékot azért, mert megemlítem őket. Csak a saját tapasztalataimat írom le Neked.

10 000 Ft - 100 000 Ft

Itt már egy kicsit szélesebb palettából tudsz választani.

1.
  Általában a 10 000 Ft fölötti összegekből már tudsz állampapírt vásárolni, szinte mindegyik jelenleg elérhető fajtából. Azért ezeknél készülj, hogy nem pár hónapig lesz benne a pénzed, ezek jellemzően inkább évek.

Biztonság tekintetében a magyar állam garantálja a befektetésed biztonságát, tehát csak akkor kell aggódnod, hogy nem kapod vissza a befektetésed, ha a magyar állam csődbe megy, ami nem túl valószínű. (Még a sokkal rosszabb állapotban lévő Görögországot is kimentette az EU amikor valós lehetőségként merült föl az államcsőd lehetősége.)
2.  Egy következő lehetőség a tőkeáttétes tőzsdei kereskedés. Van egy pár cég, ahol már pár tízezer forinttal tudsz számlát nyitni és tőzsdei termékekkel kereskedni. Azért ez koránt sem biztonságos, viszont ha megtanulod, szép hozamokat érhetsz el vele.

Mit jelent az, hogy tőkeáttétes kereskedés? Annyit tesz, hogy egy 50 000 forintos számlával akár 500 000 – 1 000 000 forint értékben is tudsz pozíciókat fölvenni a tőzsdén. Persze ezért is kockázatosabb megoldás ez. Viszont e miatt ott van benne a jó hozam lehetősége is, ugyanis akár egy hét alatt lehet vele 5-10%-os hozamot csinálni.
3.  Harmadik lehetőségként pedig vásárolhatsz befektetési aranyat. Itt azért nem több kilóra kell gondolni, sokkal inkább pár grammra. Meglepő módon ez is több tízezer forint. Egy 2 grammos aranylapocska kb. 50 000 forint. Az arany ára hosszútávon fölfelé mozog, így ez egy jó választás lehet ha nem egy hónapra szeretnél befektetni. Ami pedig egy plusz előny, hogy a világon bárhol visszaváltható és azonnal pénzzé tehető.

Amire érdemes figyelni, hogy ezt tudd biztonságos helyen tárolni. Bár egy pár grammos lapocskánál ez nem gond, de egy 100-200 grammos tömb értéke már több millió forint.

100 000 Ft - 500 000 Ft

1.  Ha maradunk a nemesfémeknél, bejön a befektetési lehetőségek közé az ezüst. Bár grammja olcsóbb, mint az aranynak, de ebből általában nem találsz pár grammos kiszerelést, a standard az 1000 grammos.

Ennek az ára pedig olyan 300-350 000 Forint körül mozog. Mivel az ezüst felhasználása egyre több helyen szükséges a technológia miatt nem lehet egy rossz döntés. Természetesen a tárolás problémájával itt is meg kell küzdened, ha ezt a lehetőséget választod.
2.  Befektetési alapok. Bár itt szintén nagyon sok közül választhatsz, kb. ez az az összeg, aminél érdemben el tudsz kezdeni befektetési alapokkal foglalkozni. Jellemzően egy pár százalékostól a 10-15%-os hozamokig terjednek az elérhető profitszintek.

Legnagyobb előnyük, hogy könnyen hozzáférhetőek, mert minden bank kínálatában találkozol velük és nem kell különösebb erőfeszítést tenni értük, mert kezelik helyetted a pénzedet. Éppen ez a legnagyobb hátrányuk is, hiszen ezért elég borsos díjakat számolnak föl.
3.  Tőzsdén kereskedett befektetési alapok, azaz ETF-ek. Van arra lehetőséged, hogy pár száz euro-ért részesedést vásárolj a legangyobb 500 USA vállalatban ETF segítségével.

Legnagyobb előnyük, hogy könnyen hozzáférhetőek, hiszen az összes értékpapírszámla és brókercég rendelkezik tőzsdei hozzáféréssel.
4.  Részvény kereskedéssel ettől az összegtől lehet elkezdeni foglalkozni. Ez akkor lehet kockázatos, ha nem tudod mi alapján és milyen részvényeket érdemes megvenned. Amennyiben tudod mikre érdemes figyelned és van naponta 10-15 perced ezzel foglalkozni, akkor szép hozamokat érhetsz el vele, nem túl nagy kockázat mellett.
Fontos, hogy tudj különbséget tenni a részvény kereskedés és a részvény befektetés között. Az egyik spekuláció, a másik hosszú távú gondolkodás.
Egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik. Teljesen más képességekre van szüksége egy befektetőnek és egy kereskedőnek is.

500 000 Ft - 3 000 000 Ft

1.  Tőzsdei index kereskedés, azaz mikor egy kosárnyi részvény árfolyam mozgására tudsz kereskedni. Vegyük például a NASDAQ tőzsdeindexet. Ez az amerikai piacon egy index, amiben 100 technológia vállalat szerepel.

Nem kell egyenként megvenned mind a 100 különböző cég részvényét, elég ha az indexet megveszed, ha arra számítasz, hogy a technológia szektor fölfelé fog menni az elkövetkező időszakban. Viszont egy index ára még tőkeáttétel segítségével is több ezer dollár, éppen ezért az 500 000+os kategória. Ugyanebbe a kategóriába tartozik a többi részvényindex is pl. DAX, Dow Jones, Nikkei 225, S&P 500 stb.
(A NASDAQ tőzsdeindex árfolyama 2016-tól 2024-ig.) Ezalatt az időszak alatt közel megötszörözte az értékét a tőzsdeindex, tehát ha 2016-ban beletettél volna 1 millió forintot, most közel 5 millió forintod lenne, még a koronavírus és a 2022-es árfolyamesést is belekalkulálva.

3 000 000 Ft - 30 000 000 Ft

Egyedi részvény portfólió összeállítása. Ennek is két vállfaja van, az osztalékra fókuszáló és a növekedésre fókuszáló részvények. 
1. Osztalékalapú befektetés, azaz amikor azért vásárolsz részvényeket hosszútávon, hogy az osztalékokból egy passzív jövedelemforrást hozz létre. Ezzel évente átlagosan 3-4%-os jövedelmet tudsz felépíteni magadnak, ami az évek alatt folyamatosan növekszik ha jól csinálod.
Ez a 3-4% az a bevétel, amit ezek a cégek neked minden évben készpénz formájában átutalnak a számládra. Ha igazán jól csinálod olyan cégek részvényeit tudod kiválasztani, amelyeknek az árfolyama is növekszik, így ha azt a módszertant követed, amit én, évente egy 8-12%-ot el lehet érni az osztalékalapú részvény befektetéssel.
Ha érdekel az, hogy én mi alapján állítom össze az osztalékfizető részvényeket, akkor érdemes ránézned a Részvénykiválasztás a gyakorlatban útmutatóra.
2. Növekedés alapú befektetés. A fő hangsúly itt azon van, hogy olyan cégekben tudjon az ember részesedést vásárolni, melyek a következő években nagy növekedési potenciállal rendelkeznek, ezáltal a befektetésünk értéke a többszörösére tud nőni 4-5-6 év alatt.
3.  Egyéni tanácsadás. Bár ez nem közvetlen befektetési lehetőség, mégis szorosan kapcsolódik hozzá. Ez az az összeghatár, aminél már érdemes lehet fölkeresni egy szakembert.
Lehetőleg nem „pénzügyi tanácsadót”, mert Magyarországon ők biztosítási ügynökök, akik életbiztosítást akarnak neked eladni. (Tisztelet a kivételnek.) Egyébként erről írtam egy külön blogcikket, hogy itthon hogyan működik a pénzügyi tanácsadói szektor. Ezt mindenképpen olvasd el mielőtt felkeresel egy ilyen szakembert, hogy felkészülten érkezz hozzá és azonnal világossá váljon számodra ha csak rád akar sózni valamit.

30 000 000 Ft - 80 000 000 Ft

1.  Ingatlanvásárlás főként a megyeszékhelyeken. 
Ilyenkor itt is egy passzív jövedelemforrás kialakítása a cél, hiszen ha kiadod az ingatlant, abból minden hónapban lesz bevételed. Itt is sok mindenre érdemes figyelned és jól utánajárni a sarkalatos pontoknak pl. hogyan tudod kitenni a bérlőt ha nem fizet, milyen jogaid vannak neked és neki, mennyibe kerül a felújítás egy bérlőváltásnál. Na és persze, hogy mennyi időt is kell a kiadással valójában foglalkoznod.
Jó megoldás lehet egy ingatlanmenedzsment céget felkeresni, akik a bérleti díj bizonyos százalékáért mindent elintéznek, tartják a kapcsolatot a vevőkkel és ha dugulás van, hajlani 4-kor nem téged fog zargatni a bérlőd.

80 000 000 Ft -

1.  Ingatlanvásárlás Budapesten vagy külföldön. Itt is egy passzív jövedelemforrás kialakítására törekszünk, nem arra, hogy vegyünk egy nyaralót Spanyolországban majd mi fizessük a költségeit, mert az nem befektetés lesz.
2.  Komplett portfólió kialakítás. Itt már hatványozottabban igaz az, hogy egy szakembert érdemes felkeresni.
Aki ismeri a befektetési piac teljes palettáját, tudja milyen lehetőségek vannak és hol lehet a leghatékonyabb és legkedvezőbb költség – hozam arányokat elérni. Mely befektetések milyen ROI (Return on Investment) rendelkeznek és az adott eszközöket milyen arányban érdemes összerakni a cél érdekében. Egyszerűen megfogalmazva mekkora arányú állampapírt-részvényeket-befektetési alapokat-kriptovalutákat-nemesfémet érdemes tartani, ezeket milyen időtávra, milyen szolgáltatónál a legkedvezőbb díjak mellett stb.
Vagy azt is választhatod, hogy megnézzük együtt, hogy Neked ebből a sok-sok befektetési módszerből melyik lehetne a legmegfelelőbb megoldás. Én nem akarok neked eladni semmit és nem képviselek egyetlen céget sem, nem kapok senkitől jutalékot, így nincs érdekemben az, hogy egy szerződéssel távozz, ami után szép jutalék üti a markomat.
Egyszerűen azért, mert az én díjamat Te fizeted meg, így abban leszek érdekelt, hogy valóban egy Neked megfelelő megoldást találjunk. Ha ez a rész érdekel téged, akkor a Prémium Mentorálást ajánlom figyelmedben, és amennyiben van szabad kapacitásom, akkor nagyon szívesen segítek.

Bónusz:

Rendszeres befektetés. Mi a helyzet akkor ha rendszeresen szeretnél befektetni havonta 10-20 000 forintot vagy akár 100-200 ezer forintot? Akkor érdemes ránézned az ETF-ekre. Ők alacsony költségű tőzsdén kereskedett befektetési alapok.

Összefoglalás:

Nézzük hát meg egy táblázat formájában is, hogy milyen összegek esetén milyen megoldások lehetnek a legkézenfekvőbb befektetési lehetőségek:
Ha pedig szeretnél értesülni a legfrissebb tartalmakról, cikkekről, elemzésekről és videókról, akkor érdemes feliratkoznod az Érthető Pénz Youtube csatornájára.

Megtakarításról, befektetésről, tőzsdéről érthetően

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

0% spam, 100% pénzügyi tudás