Mar 16 • Varga Dani

A nyugat európai magas nyugdíjak titkai

Érdekes megfigyelni, hogy míg a magyar nyugdíjas korosztály nagy része nyomorog, addig Angliában, Amerikában a nyugdíjasok gondtalan életet élnek. Mitől is van ez?
Nyugdíj előtakarékosság, avagy mitől élnek olyan jól a nyugat európai nyugdíjasok?

Érdekes megfigyelni, hogy míg a magyar nyugdíjas korosztály nagy része nyomorog, addig Angliában, Amerikában a nyugdíjasok elköltöznek melegebb helyekre és 60-65 éves koruk után csak élvezik az életüket. Mitől is van ez?

Természetesen rögtön lehet azt válaszolni, hogy magasabb bért kaptak, amíg dolgoztak és így könnyű jobban élni nyugdíjas korukra. Ezzel egyet is értek. Viszont azt a tényt nagyon kevesen veszik figyelembe, hogy ezt a jó kis nyugdíjukat nem az államtól kapják.

Én azt vettem észre itthon, hogy az a tévhit, hogy a „bezzeg más állam rendesen fizet nyugdíjat” mentalitás alakult ki. Ezt szeretném egy picit most rendbe tenni. Mivel én az Egyesült Királyságban voltam bróker, ezért arról a rendszerről tudok a leghitelesebben nyilatkozni.

Ott a következőképpen működik:
Az államtól kapott nyugdíj nagyságrendileg £130 hetente. Természetesen ez valamennyire emelkedik az évek során, de nem viszik túlzásba. Pont úgy, ahogyan itthon sem.

Ez nagyságrendileg 180 000 - 200 000 forint havi szinten. Erre mondhatod, hogy az nem is rossz, főleg az itthoni nyugdíjakhoz képest. Viszont ha belegondolsz, hogy egy lakás bérlése egy kisebb városban 320 000 – 450 000 forint között van, akkor már látod, hogy körülbelül a magyar nyugdíj szintjén van, hiszen aki csak állami nyugdíjat kap, az ugyanúgy nem tud belőle megélni, mint itthon.

Mégis jobban élnek kint a nyugdíjasok. Mitől lehet akkor ez? Azt már megnéztük, hogy egyértelműen nem az állami nyugdíjból.

Abból, amit ők tettek félre az évek alatt. Van ugyanis egy konstrukció, amivel az állam már évtizedek óta segíti a megtakarítani vágyókat. Ezt pedig SIPP-nek vagy Self Invested Personal Pension-nek hívják. Ezt a legegyszerűbben lefordítani Saját Magadnak Befektetett Nyugdíj-ként lehet. Azaz, Te határozod meg mennyi pénzt teszel bele, mibe fekteted és mennyi ideig.

Ennek a legnagyobb előnye, hogy baromi alacsony költséggel működik, és Te kontrollálod a pénzedet. Tudod, hogy személy szerint Nekem ez a konstrukció mennyire tetszik, hiszen Én vagyok, aki a pénzemért felel és nem adom ki az irányítást a kezemből.

Nos ennek a SIPP-nek segítségével olyan vagyonokat képesek felhalmozni, hogy nyugdíjas korukban az államtól kapnak havi szinten egy minimális összeget és a maradék komoly pénzt pedig a saját felhalmozásukból biztosítják. Más szóval saját maguknak köszönhetik a jólétüket nyugdíjas korukra.

Magyarországon is ezen a példán felbuzdulva vezették be a Nyugdíj Előtakarékossági számlát, ami szinte minden kondíciójában megegyezik az angliai SIPP-vel.

Viszont itthon ez a forma még nagyon gyerekcipőben jár. Én úgy gondolom főként azért, mert ebben a variációban MINDEN befektetésedért Te felelsz és MINDEN döntés a Tiéd. Vagyis mielőtt valaki belevág ebbe a megtakarítási formába, tisztában kell lennie mibe és hogyan érdemes befektetnie, hogy kényelmes, nyugodt és gazdag nyugdíjas életet élhessen.

Viszont ha megtanulod hogyan és mibe fektesd be a pénzedet nyugdíjas korodra, nem fogsz függeni semmilyen pénzügyi szolgáltatótól, pénzügyi tanácsadótól. Nálad lesz a kontroll, az irányítás, ráadásul az évek alatt nagyon komoly összegeket spórolsz meg a „szakértő” pénzügyi tanácsadókon és bankokon.

Ez mit is jelent számokban? Nézzünk rá egy példát: Ha havonta 20 000 forintot teszel félre, az évente 240 000 forint. Ha ezt egy bankon keresztül vagy nyugdíj biztosítás keretein belül teszed meg, vagyis nem Te döntöd el hogyan legyen befektetve a pénzed, hanem odaadod egy pénzügyi szolgáltatónak, ők ezért nyilván díjakat számolnak fel. Nagyságrendileg évente 3-4%-ot. Ha most 35-50 között vagy, akkor ezt a megtakarítást 15-30 évig fogod csinálni. Ez alatt az idő alatt majdnem 300 000 forintot fizetsz ki. A kamatos kamat elvéről nem is beszélve, ami az évek során milliós tétel lehet! Ennyivel kevesebb pénzed lesz majd nyugdíjas éveikre, mert nem megtanultad, hogyan működnek a dolgok, hanem odaadtad látatlanban valakinek a nyugdíjas éveidre félretett pénzedet.

Ezért a kezdeményezés, hogy Te magad fektethess be egy nagyszerű ötlet!

Első lépésként érdemes megnézned, mit is nyújt egy Nyugdíj Előtakarékossági Számla vagy más néven NYESZ.

Második lépésként pedig (és ezt hagyják ki nagyos sokan) meg kell ismerned mibe és hogyan tudsz befektetni, hogyan érdemes részvényeket vásárolni nyugdíjas éveidre, mi alapján válassz részvényeket, kötvényeket.

Ezt legegyszerűbben a Részvénykiválasztás a gyakorlatban útmutató segítségével teheted meg, ahol 6 egyszerű és közérthető lépésben mutatom meg Neked én hogyan csinálom ezt.

Megtakarításról, befektetésről, tőzsdéről érthetően

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

0% spam, 100% pénzügyi tudás